Visie: “Geloven in groei”

Het belangrijkst is niet met welke talenten je geboren bent, maar de manier waarop je je inzet om je te ontwikkelen. Wie gelooft dat intelligentie gedeeltelijk is aangeboren, maar ook ontwikkelbaar is, is gemotiveerder om te leren (groeimindset). Dit blijkt uit wetenschappelijke onderzoek van C.S. Dweck.

Kinderen die veel complimenten of kritiek krijgen op hun talenten zijn eerder geneigd om een statische mindset te ontwikkelen. Kinderen die feedback krijgen die zich richt op hun inzet, ontwikkelen eerder een groeimindset.

Op De Groene Oase zoeken we naar manieren om de nadruk te leggen op de ontwikkeling van kinderen. We proberen daarmee te voorkomen dat kinderen in “hokjes” worden geplaatst, maar richten ons op de groei van kinderen op allerlei terreinen.

Verbinding

Kinderen en volwassen staan in contact met elkaar en met hun omgeving. Die relaties zijn van cruciaal belang om tot leren te komen en om je prettig en veilig te voelen. Leerkrachten op De Groene Oase zijn zich dit ten volle bewuste en werken aan een goed contact met kinderen, ouders en met elkaar. De school maakt onderdeel uit van een gemeenschap. Wij voelen ons verbonden met het dorp Maasland en de gemeente Midden-Delfland, met haar verenigingen, kerken en organisaties, maar ook met de andere scholen en kinderopvang. Wij zien ouders niet als klanten, maar als partners. Jaarlijks organiseren wij drie avonden waarop ouders hun inbreng kunnen geven voor nieuw schoolbeleid.

Vertrouwen

Wij hebben vertrouwen in het vermogen van kinderen om zich te ontwikkelen. Op ieder niveau en in onder allerlei omstandigheden. Dat maakt dat we ons verwachtingsvol opstellen. Wij zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om op onderwijsbehoeften van kinderen af te stemmen. Tegelijkertijd stimuleren we kinderen om zelf actief en betrokken te zijn bij hun eigen leerproces. De samenwerking tussen ouders en school is ook gebaseerd op het vertrouwen dat we samen het belang van de kinderen vooropstellen.

Verantwoordelijkheid

Op school leren kinderen omgaan met verantwoordelijkheden. Naarmate kinderen ouder worden kunnen zij meer verantwoordelijkheid dragen. Op hun eigen manier kunnen kinderen bijdragen aan een betere wereld. Dat ervaren zij bijvoorbeeld wanneer wij acties organiseren voor goede doelen. We proberen hen ook het goede voorbeeld te geven door bijvoorbeeld afval gescheiden in te zamelen, duurzame energie op te wekken en deel te nemen aan We-cycle. De school is gestart met een traject om Eco-school te worden. Dit is een internationaal netwerk van duurzame scholen, dat is erkend door de Verenigde Naties.

Identiteit

De Groene Oase is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: ieder kind is welkom. We willen kinderen kennis meegeven over de Bijbel en het christendom in een sfeer van samenleven en werken aan de school, waarbij zorg en aandacht voor elkaar, veiligheid en geborgenheid centraal staan. Er kunnen, naast Bijbelverhalen, ook andere verhalen worden verteld, uit jeugd- en wereldliteratuur, of bijvoorbeeld uit de Koran. Deze verhalen kunnen helpen om kinderen na te laten denken over waarden en normen. Bijbelverhalen blijven echter de belangrijkste bron. Sprookjes zijn bij ons op school geen taboe, fantasie hebben we als talent gekregen!