SMW

Het schoolmaatschappelijk werk op De Groene Oase wordt verzorg door Ninet Vlaardingerbroek, werkzaam bij Kwadraad. Als onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is zij bijna wekelijks op school aanwezig.

Kwadraad is een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening en wordt vanuit de gemeente Midden Delfland bekostigd. Hulp door het school maatschappelijk werk is kortdurend, laagdrempelig en kosteloos.

Het schoolmaatschappelijk werk kan voor verschillende vragen benaderd worden. Bijvoorbeeld voor

– vragen van ouders over opvoeding

– pesten of gepest worden

– faalangst

– moeite hebben met sociale vaardigheden

– druk of onrustig gedrag

– signalen van mishandeling of verwaarlozing

– verliesverwerking bij echtscheiding of overlijden.

Een beroep doen op het schoolmaatschappelijk werk betekent niet dat u als ouders heeft gefaald of dat u geen goede ouders bent. Nee, u bent een bewuste en verantwoordelijke ouder die het beste wil voor uw kind en merkt dat, om dit te realiseren, tijdelijk ondersteuning helpend is.

Hierboven is het woord ouders ingevuld, maar het geldt in dezelfde mate voor De Groene Oase. Zij wil een goede school zijn die veel zelf kan en soms met anderen, waaronder het schoolmaatschappelijk werk, samenwerkt om de beste ondersteuning aan een kind vorm te kunnen geven.

Hoe u met het schoolmaatschappelijk werk in contact kunt komen

Het kan zijn dat u zich zorgen over uw kind maakt. Omdat u thuis merkt dat uw kind niet lekker in zijn vel zit. Bijvoorbeeld doordat uw kind niet meer naar school wil gaan of doordat het verhalen vertelt waaruit u de conclusie trekt dat dingen niet lekker gaan. De eerste stap is om met de leerkracht te overleggen. Wat merkt zij aan uw kind? Het kan zijn dat er vanuit dit contact een aanmelding voor het school maatschappelijk werk wordt gedaan.

Het kan natuurlijk ook ‘andersom’. Op school merken de leerkrachten dat het met uw kind niet lekker gaat. Zij zullen dit met u bespreken waarbij het school maatschappelijk werk aangeboden kan worden.

U kunt ook direct naar de schoolmaatschappelijk werker toestappen. Dit kan op dinsdag, met uitzondering van dagen waarop deze elders afspraken heeft, tijdens het open spreekuur van 12.30 tot 13.00 uur in de ruimte van de bouwcoördinatoren op de 1e verdieping in school (naast de computers).

Afspraken die hieruit voortkomen kunnen in de school plaatsvinden (op dinsdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur) of in overleg op een andere tijd op kantoor in de Lier of in ’s Gravenzande

Wat doet het schoolmaatschappelijk werk?

Het schoolmaatschappelijk werk denkt mee over sociaal-emotionele zorgvragen van kinderen:

– tijdens overleg met de intern begeleider van school

– tijdens de zorgteams van De Groene Oase

– in individuele contacten met ouders, kind en / of leerkracht.

Het schoolmaatschappelijk werk kan hulpverlening aan een kind of gezin in gang zetten als blijkt dat na overleg de ondersteuning van het schoolmaatschappelijk werk op dit moment niet voldoende is.

Mogelijkheden waarnaar verwezen kan worden: het algemeen maatschappelijk werk, het opvoedadviesbureau, 2e lijnzorg waaronder de GGZ.

Het schoolmaatschappelijk werk geeft trainingen voor kinderen en ouders:

– sociale vaardigheden: voor kinderen uit de groepen 5 en 6

– weerbaarheidtraining: voor kinderen uit de groepen 7 en 8

– spel- en praatgroep KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties): voor kinderen uit

de groepen 5 tot en met 8

– Opvoeden en zo!: voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar.

– Gescheiden opvoeden: voor ouders die los van elkaar zorg dragen voor hun

gezamenlijke kind(eren)

Drie van deze trainingen worden eenmaal per jaar aangebonden in MiddenDelfland. De locatie wisselt per jaar. Naast dit aanbod ter plaatse kan er deel worden genomen in het Westland, over het algemeen in Naaldwijk.

Beroepsgeheim

Schoolmaatschappelijk werkers hebben zich te houden aan beroepsgeheim. Er wordt vertrouwelijk gewerkt waarbij er geen mededelingen aan school worden gedaan, als ouders dat niet wensen.